sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Näkkäriä. Ite tein.

Lazinessin kokkikornerissa tänään itsetehtyä näkkäriä, ihan hirmu hyvää. Ja kovaa, hampaanmurtajamallia melkein. Kerroin Fb:ssä leiponeeni näkkäriä ja se herätti ihmetystä yhdessä jos toisessakin, joten ajattelin laittaa ohjeen tänne halukkaita varten. Alkuperäinen ohje on kirjasta Kotona tuoksuu leipä (Barbro Lönnegren, Karisto 1987).


Kestikievarin paras näkkileipä

n. 25 leipästä (en kyllä omiani laskenut, mutta taisi niitä enemmän olla, tein suht pieniä.) Aika iso taikina tästä mielestäni tuli.

25 g hiivaa
5 dl vettä
7,5 dl karkeita ruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl suolaa
1 tl sokeria
2 tl kuminaa (itse jätin kuminan pois, kun en sen mausta niin välitä)


Tee näin:

* Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva veteen.

* Lisää ruisjauhot, vehnäjauhot, suola, sokeri ja kumina. Alusta taikinaksi. Ripottele pinnalle vähän jauhoja ja anna nousta leivinliinalla peitettynä n. 30 minuuttia.

* Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa se notkeaksi. Kauli taikina n. millimetrin paksuiseksi. Huom. Kannattaa tosiaan kaulita mahdollisimman ohueksi. Minulla jäi osa turhan paksuksi ja niitä ei meinannut saada syötyä. :D Ohjeessa taikinasta painellaan pienellä lautasella pyöreitä kakkuja, mutta itse painelin osan taikinasta pyöreiksi juomalasilla ja osan leikkelin taikinapyörällä suorakaiteiksi. Myös piparimuottia voi varmasti käyttää.

* Pistele kakkuja haarukalla jotta ne pysyvät uunissa litteinä. Anna kohota pellillä leivinliinan alla n. 20 minuuttia.

* Säädä uuni 200 asteeseen ja paista leipiä uunin keskiosassa noin 5 minuuttia. Käännä leivät ja paista toiset 5 minuuttia. Uunista otetut näkkärit ovat hetken aikaa pehmeitä, mutta kovettuvat vähitellen. 
Säilytä kuivassa.



4 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, näyttää tosi hyvältä! =D Eri asia vaan kestääkö mun hampaat ;D hih

    VastaaPoista
  2. Kestää ne, jos kaulii taikinan ohueksi. Tai sitten syö imeskelemällä? :D Ja jos niitä pitää avonaisessa rasiassa huoneenlämmössä niin ne pehmenee taas, meillä ainaki pehmeni silleen vähän.

    VastaaPoista
  3. Ahh otan ohjeen talteen. Täytyy joskus kokeilla =)

    VastaaPoista
  4. Otahan ihmeessä. :) Kivaa vaihtelua normaaliin näkkileipään. :)

    VastaaPoista